Industrijska zona mamac za domaće i strane investitore

Autor :  sep 05, 2019

Infrastrukturno opremanje Industrijske zone u Beloj Crkvi, na koju u toj južnobanatskoj opštini s nešto više od 17.000 žitelja gledaju kao na  projekat od presudnog značaja za lokalni ekonomski razvoj, privlačenje stranih investitora, a samim tim i smanjenje nazaposlenosti, ušlo je u četvrtu fazu.

Kako kaže predsednik opštine Darko Bogosavljević, u toku je uklanjanje vegetacije, a nakon toga sledi izgradnja trasa saobraćajnica. U finansiranju gradnje zone koja se prostire na 13 hektara, osim lokalne samouprave, učestvovali su Ministarstvo privrede i Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

– Radovi su počeli 2016. godina, a tome je prethodila izrada projektno-tehničke dokumentacije, kao i izmena Plana generalne regulacije jer je polovina Industrijske zone bila van građevinskog područja, što je zahtevalo određeno vreme – objašnjava Bogosavljević. – Te godine smo obezbedili i novac za prvu fazu, odnosno ulicu A, i prvih pet bočnih ulica. Tamo već postoji srpsko-nemačka fabrika „Flamat”, koja proizvodi kocke za potpalu.

Oni su otvorili pogon ranije, a sad su duplirali kapacitete. U međuvremenu se pojavio investitor „Bridge SRB”, koji je u iznajmljenom objektu, u prostoru stare štamparije, pokrenuo proizvodnju obuće. Sada ima oko 350 zaposlenih, a do kraja godine bi trebalo da uposli još 150 radnika u novom objektu, sagrađenom u Industrijskoj zoni, i da tamo preseli celu proizvodnju. U iznajmljenom prostoru će nastaviti da radi 120 radnika, ali na jednoj operaciji u proizvodnji obuće.

Do kraja godine u Beloj Crkvi, u kojoj funkcionišu 33 sportska kluba, u kompleksu Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” počeće gradnja sportske hale. Taj sportski objekat Belocrkvani čekaju od 1985. Po rečima prvog čoveka opštine Darka Bogosavljevića, priča o tome vodila se mnogo puta, ali je tek sad došlo do realizacije.

– Javna nabavka za izgradnju sportske sale je okončana i u toku godine počeće radovi – ističe Bogosavljević, i dodaje da je novac obezbeđen od Uprave za kapitalna ulaganja. – To će biti prva sala koja će gabaritima omogućavati da se u Beloj Crkvi održavaju takmičenja. Imaće 350 sedišta i sve ono što takav objekat treba da poseduje, kao što su svlačionice, tuševi i slično. U sklopu tog projekta biće rekonstruisana i školska sala, koja do sada nije imala grejanje. Po ugovoru, gradnja će trajati dve godine. Samo osnovaca i srednjoškolaca imamo 2.017. To je bio jedan od razloga što smo odlučili da započenemo realizciju tog projekta. Drugi razlog je blizina mesta sportskoj hali.

Predsednik opštine napominje da je odmah po dolasku na čelo Bele Crkve početkom 2016. godine inicirao sastanak investicione grupe da bi se pokrenuo proces gasifikacije mesta. Kako kaže, nezamislivo je, ali istinito, da Bela Crkva nije gasifikovana u 21. veku.

– Osnovni uslov i zahtev svakog investitora je gas – naglašava Bogosavljević. – Mi smo partner u tom projektu, ali nemamo nikakvih finansijskih obaveza. Troškove gasifikacije snosi „Srbijagas” i, po njihovim obećanjima, najkasnije do kraja godine će cevovodom poteći gas. Mreža je izgrađena u svim selima i samom naseljenom mestu još u sezoni 2012/13. Uradili smo i projekat proširenja gasifikacije na Industrijsku zonu i nadamo se skorom završetku tog posla.

Bela Crkva je mesto u kojem živi najveći broj Čeha u Srbiji, otuda je i sedište Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine u toj  opšini. Kako kaže predsednik opštine Darko Bogosavljević, od njegovog dolaska na čelo Bele Crkve intenzivirani su razgovori i susreti s ambasadom Češke u Beogradu, kao i partnerskim opštinama u Češkoj.

– Češka je preko svoje razvojne agencije finansirala kanalizacionu mrežu u Kruščici 2016. godine – kaže Bogosavljević. – To je bio projekat od milion i po evra. Osim mreže, urađen je i prečistač, a njega je finasirala Švedska razvojna agencija SIDA. U saradnji sa Češkom razvojnom agencijom i češkom amabasadom izrađena je lane vizibiliti studija i potpisan ugovor za projektno-tehničku dokumentaciju koja će biti predmet donacije opštini za prečistač otpadnih voda za Belu Crkvu, Kusić, Vračev Gaj i Crvenu Crkvu. Time smo otišli korak dalje u odnosu na ostale opštine. Češka je država koja najviše pomaže Beloj Crkvi.

Ove godine u Beloj Crkvi dosta pažnje posvećeno je uređenju ulica. Kompletno je rekonstruisana Ulica vojvođanskih brigada, Njegoševa, Ulica Vojske Jugoslavije i Ulica cara Dušana u selu Kruščica. U toku je parterno uređenje, izgradnja parkinga i trotoara u Ulici Jovana Popovića, od Ulice Žarka Zrenjanina do Vojvođanskih brigada. Prethodno su u toj ulici rekonstruisani vodovod i kanalizacija i položeni električni kablovi u zemlju. Reč je važnoj ulici, u kojoj su Dom zdravlja, Sud i druge ustanove od javnog značaja. Zbog betonskih ploča koje su ranije postojale, kola Hitne pomoći kretala su se njome najmanjom brzinom.

– Završili smo put od 6.150 metara, od raskrsnice s regionalnim putem Jasenovo–Straža preko Banatske Subotice do sela Dobričevo i rumunske granice – ističe Bogosavljević. – Započeta je i rekonstrukcija puta Jasenovo–Straža. Radi se i proširenje nasipa na kojem je put. Reč je o saobraćajnici veoma bitnoj zbog bolnice ka kojoj gravitira stanovništvo opštine. Početkom ovog meseca će biti završena javna nabavka za rekonstrukciju još pet ulica – tri u Beloj Crkvi – Jagodara, Dunavska i Lele Radulj, u Crvenoj Crkvi Pere Rajića i u Banatskoj Palanci Žarka Zrenjanina. Tih pet ulica nisu imale asfalt i reč je, zapravo, o izgradnji kolovoza, a ne rekonstrukciji.

Predsednik Aleksandar Vučić uverio se prilikom posete Beloj Crkvi u lošu infrastrukturu na području opštine, obećao je pomoć i ovo je ispunjenje tog obećanja. Svi pomenuti radovi u sklopu putne infrastrukture, zaključno sa čatvrtom fazom gradnje Industrijske zone, deo su istog paketa.   

Nova pijaca u Beloj Crkvi, koja je kompletno natkrivena prošle godine, a jedan njen deo i klimatizovan, primer je uspešno realizovanog projekta prekogranične saradnje sa susednom Rumunijom. Modernizacija tržnice, čija vrednost je 975.000 evra, po rečima predsednika opštine, rezultat je saradnje s opštinom Oravica u Rumuniji u okviru IPA projekta.

– Dugo godina se ljudima priča i obećava, a mi tražimo samo malo  strpljenja. Radimo na svim poljima, trudimo se da sve postignemo. Problema ima mnogo. Ako kažem da je put između Dobričeva i Banatske Subotice poslednji put popravljan pre 47 godina i nije više mogao fizički da se krpi, mislim da je to dovoljno za ilustraciju stanja. Sledeće godine nas očekuje i rekonstrukcija puta od Vračev Gaja do Stare Palanke, nešto više od šest kilometara uz proširenje nasipa. Obećana nam je i rekonstrukcija pruge dogodine. Treba podsetiti na to da je Bela Crkva prva na Balkanu dobila prugu – 1854. je izgrađena za teretni transport, a dve godine kasnije je krenuo i putnički saobraćaj. Nadam se da će započeto biti završeno i da ćemo, što je najvažnije, otvoriti još radnih mesta i dovesti nove investitore. Novootvorena firma za proizvodnju obuće je nešto što se 35 godina nije desilo u Beloj Crkvi. Moram priznati da uživamo podršku viših nivoa vlasti i očekujemo je i dalje kada je reč o razvoju infrastrukture i drugim ulaganjima – zaključio je Darko Bogosavljević.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30