Kina: Potpisan sporazum o izgradnji obilaznice oko Beograda, od Bubanj Potoka do Pančeva

Autor :  apr 24, 2019

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je sa predsednikom “Čajna roud end bridž korporejšen” (CRBC), Lu Šanom, potpisala Protokol o saradnji na projektu Fruškogorskog koridora, tj. brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma, kao i Okvirni sporazum o rekonstukciji i modernizaciji železničkog Koridora H pruge Beograd – Niš – Preševo – državna granica sa Severnom Makedonijom.

Takođe je potpisala i Memorandum o razumevanju o saradnji radi realizacije projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, deonica Bubanj potok – Pančevo, sa konzorcijumom kineske kompanije “Pauer Čajna” i azerbejdžanskog “Azvirta”.

-Da bi Srbija iskoristila sve prednosti svog položaja tranzitne zemlje, potrebno je da završimo rekonstrukciju i modernizaciju kompletnog železničkog Koridora 10, čime će Srbija postati nezaobilazan deo strateškog pravca saobraćajnog koridora od Luke Pirej do centralne Evrope. Važno je i da se nastavi gradnja obilaznice oko Beograda, od Bubanj potoka do Pančeva, kako bismo teretni železnički saobraćaj preusmerili van gradskog jezgra i omogućili razvoj novih industrijskih zona i logističkih centara oko obilaznice, rekla je Mihajlovićeva.

Pored ova tri memoranduma, Mihajlovićeva je potpisala i Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta “Beogradski metro” sa izvršnim potpredsednikom kompanije “Pauer Čajna” Sjung Lisinom.
Potpisani memorandumi, prema njenim rečima, omogućiće nastavak rada na pripremi za realizaciju projekta izgradnje Fruškogorskog koridora, kao i otpočinjanje zajedničkog rada na projektnoj dokumentaciji, prostornim planovima i modelu finansiranja za projekat Beogradskog metroa.

-Kad je reč o obilaznici oko Beograda, već sa kompanijama “Pauer Čajna” i “Azvirt“ radimo Sektor B obilaznice, a memorandum koji smo danas potpisali je za Sektor C, od Bubanj potoka do Pančeva, i predstavlja prvi korak u izgradnji nastavka obilaznice, a vrednost tog projekta procenjuje se na oko pola milijarde evra, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade boravi u zvaničnoj poseti Kini kao deo državne delegacije na Drugom forumu “Pojas i put”, koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Avgust 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31