PRIJEM ZA AMBASADORA POVODOM „DANA KUBANSKE KULTURE“

Autor :  jun 01, 2019

U Centru za kulturu Kovin u toku su „Dani kubanske kulture“. Manifestaciju je na svečanosti u Galeriji u ponedeljak uveče otvorio NJ.E. gospodin Gustavo Tristo del Todo, ambasador Republike Kube u Srbiji. 

On je na odličnom srpskom izrazio posebno zadovoljstvo zbog toplog prijema na koji je naišao u Kovinu i dodao da je, s obzirom na burnu istoriju i srpskog i kubanskog naroda, na sličan temperament, a sa druge strane uzimajući u obzir da nije reč o materijalno bogatim zemljama – najbolja saradnja među prijateljima u kulturi, koju lično smatra „dušom jednog naroda“.

Ambasadora Trista del Toda na početku boravka u Kovinu primila je u Opštini predsednica Sanja Petrović. Tokom jednosatnog razgovora, potvrđeno je obostrano da su Kuba i Srbija istinski prijatelji i da između dve zemlje „nema otvorenih pitanja“. NJegova ekselencija ambasador naglasio je da Kuba podržava Srbiju u svim debatama u okviru Ujedinjenih nacija, ali i da Srbija to čini kada su u pitanju blokade prema Kubi, i dodao: „za nas, Kosovo je Srbija“.

Predsednica opštine Kovin, Sanja Petrović, predstavila je visokom gostu privredne i turističke potencijale opštine Kovin i pozvala ga da sledećom prilikom zajedno obiđu najznačajnija mesta na lokalnoj teritoriji. Predsednica Petrović uručila je ambasadoru poklon-knjigu „Znameniti Srbi“, u znak posebne pažnje i poštovanja.Prijemu u opštini, zajedno sa ambasadorom, prisustvovali su njegova asistentkinja Snežana Despotović i novinar iz Havane Roberto Molina, a u ime domaćina, uz predsednicu su bili predsednik SO Kovin Zoran Bradanji, pomoćnik Ratko Mosurović i direktor Centra za kulturu, Milivoj Grčić.

„Dani kubanske kulture“ započeli su otvaranjem dveju izložbi koje, svaka na svoj način, govore o Kubi – izložbom slika LJubinke Šibe Fimić pod nazivom „Uzdah u vremenu“, sa motivima revolucije i najznačajnijih ličnosti, Če Gevare i Fidela Kastra, kao i izložbom fotografija Vladimira Savića „predivna Kuba“, nastalom tokom boravka našeg zemljaka na Kubi 2017. godine. 

U umetničkom delu programa otvaranja nastupio je bend „Salsa y punto“ pod vođstvom Raula Pulida Sandovala. Grupa je sastavljena od vrhunskih izvođača sa Kube i iz Srbije, a svojim nastupom potpuno su razgalili sve koji su došli da pozdrave početak „Dana kubanske kulture“, pa se u ritmu salse igralo više od sata.Manifestacija kojom se predstavlja kultura Kube trajaće do 30. maja, revijom kubanskih filmova. Ulaz je slobodan, a projekcije su od 18.00 i od 20.00 časova.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Avgust 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31