U Plandištu pretežno stariji vape za službom pomoći

Autor :  jul 13, 2019

U opštini Plandište, sa pretežno starijim stanovništvom, ne postoji služba hitne pomoći, što stvara ozbiljne probleme u pružanju najosnovnijih zdravstvenih usluga ugroženim pacijentima. Zato je DZ "Prvi oktobar", čiji lekari sada po potrebi izlaze na teren, od nadležnih tražio da, uprkos zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, što pre formiraju ovu službu, jer je trenutna situacija neizdrživa.


Direktor te zdravstvene ustanove dr Drago Božić objašnjava, za "Novosti", da je svih devet lekara primorano da, uz svakodnevni rad u ambulanti, odlazi i na teren ili zbrinjava hitne slučajeve, zbog čega trpe i zaposleni i pacijenti. Takvih intervencija bude i do 20 nedeljno.

- Kada dođe do hitnog poziva, oni ostavljaju svoje pacijente i zakazane preglede. Jednostavno, nije izvodljivo da jedna osoba istovremeno bude i izabrani i lekar hitne pomoći - ukazuje dr Božić. - Ako u datom trenutku nema dostupnog lekara, onda u intervenciju ide prvi koji je slobodan. Nema dežurstava. U krajnjem slučaju, i ja, kao direktor, izlazim na teren.

Priznaje, međutim, da je zbog komplikovane procedure formiranja tima za odlazak na teren, koji čine lekar, medicinska sestra i vozač, bilo nekoliko slučajeva da pacijenti čak i ne dočekaju hitnu intervenciju. Naročito kada treba da se ide u sela, udaljena i više od 20 kilometara.

- Mi brinemo o 13 razuđenih sela, gde su ostali pretežno stariji stanovnici, sa hroničnim bolestima. Zato je formiranje službe hitne pomoći hitno potrebno - naglašava Božić.
Za to, kaže, postoje dva načina - da se ova služba formira u okviru njihove opšte prakse, ili da se stvar regionalizuje, pa da budu deo vršačke hitne službe. To su već predložili Zavodu za javno zdravlje Pančevo, a sa tim su upoznati i Ministarstvo i pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. Od njih, međutim, još nema odgovora.

Za rad službe hitne pomoći u Plandištu bilo bi potrebno da se zaposle dva nova lekara, tri medicinske sestre i tri vozača, kako bi imali pet timova uvek spremnih za intervenciju. Dr Božić kaže da imaju svoja sanitetska kola, tako da bi to zapošljavanje bila jedina "investicija".

izvor:novosti.rs

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Avgust 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31