Otvaranje festivala „Lepota različitosti“

Autor :  jul 16, 2019

U organizaciji udruženja „Češka Beseda Kruščica“ i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, od 12. do 14. jula održan je sedmi po redu međunarodni i multikulturalni festival „Lepota različitosti“.Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Ambasada Republike Češke u Beogradu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Opština Bela Crkva i Nacionalni savet češke nacionalne manjine.


U petak, 12. jula, „Belocrkvanske mažoretkinje“, folklorne sekcije KUD „Češka Beseda Kruščica“, „Češke Besede Bela Crkva“, KUD „Vukomir Vidić – Uča“ iz Kusića i KUD „Đorđe Maletić“ iz Jasenova, kao i gosti iz Češke Republike, Folklorni ansambl „Visočan“, prodefilovali su centrom Bele Crkve.

U Gradskom parku održano je svečano otvaranje festivala uz intoniranje državne himne Republike Srbije i države himne Republike Češke u izvođenju gradskog hora „Bella Musica“.
Pristutnima se obratio predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

- Drago mi je što se veliki broj folklornih grupa odazvao na festival, a posebno bih želeo da pozdravim njegovu ekselenciju ambasadora Republike Češke u Srbiji, Tomaša Kuhtu, koji je danas sa nama. Republika Češka je naviše pomagala opštinu Bela Crkva kroz mnogobrojne projekte u oblasti infrastrukture i u očuvanju češkog kulturnog nasleđa. Organizacioni odbor festivala je kvalitetnim radom omasovio i unepredio manifestaciju, a opština Bela Crkva je to prepoznala i uvrstila festival u manifestacije od opštinskog značaja – rekao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

U ime Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, goste i publiku je pozdravila predsednica saveta, Ljiljana Stehlik.

- Posebna mi je čast da se nalazim ovde danas zajedno sa vama, da zajedno propratimo otvaranje sedmog po redu festivala „Lepota različitosti“. Želim da svi mi vidimo koliko bogatstvo imamo i mi kao Česi i sve ostale nacionalne zajednice koje žive na ovim prostorima u slozi i ljubavi – istakla je Ljiljana Stehlik. 

Festival je zvanično otvorio njegova ekselencija Ambasador Republike Češke u Beogradu Tomaš Kuhta.

- Izuzetno mi je drago da vas mogu pozdraviti u Beloj Crkvi koja je sedište Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i centar češke manjine u Srbiji. Imamo 19 udruženja češke manjine u Srbiji, ali u Beloj Crkvi se osećamo najviše kao kod kuće, a mislim da su svi Česi koji žive u opštini Bela Crkva srećni što baš žive na ovom području. Želim da se zahvalim lokalnoj samoupravi opštine Bela Crkva na svoj podršci češkoj zajednici u vašoj opštini. Ambasada Republike Češke i Ministarstvo inostranih poslova podržavaju aktivnosti češke manjine na očuvanju kulture, tradicije, jezika i u oblasti obrazovanja, ove godine kroz 29 različitih projekta u vrednosti od 23 hiljade evra. Veoma je značajno što je ovde danas veliki broj stanovnika opštine Bela Crkva koji će videti deo češke narodne igre, a primetio sam da u foklornim društvima imamo i članove koji nisu Česi, a neguju češki folklor – istakao je Tomaš Kuhta. 

Mnogobrojna publike u Gradskom parku uživala je u nastupu „Belocrkvanskih mažoretkinja“ na nakon toga u srpskoj i češkoj narodnoj igri i pesmi.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Avgust 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31