Projekat „Aktivni početak“ za decu sa razvojnim smetnjama (VIDEO)

Autor :  okt 12, 2017

Udruženje "Na pola puta" realizuje projekat "Aktivni početak". Cilj projekta je kontunuirani rad na psihomotornom razvoju, socijalizaciji i unapeđenju kapaciteta dece sa razvojnim smetnjama.

U okviru projektnih aktivnosti, organizovan je i roditeljski klub, gde roditelji razmenjuju iskustva i informacije, uz podršku stručnjaka kako bi se lakše nosili sa izazovima. Projekat "Aktivni početak" finasijski je podržala Ambasada Australije u Beogradu.

Projekat „Aktivni početak“ osmišljen je tako da omogući deci sa razvojnim smetnjama, ali i njihovim roditeljima različite aktivnosti koje upotpunjavaju stručni rad i svakodnevne aktivnosti koje se dešavaju, kaže Marina Kurilj, koordinator projekta.

- Projekat predviđa sprovođenje muzičkih radionica, sportske radionice i individualni defektološki rad sa decom. Ono što je bilo važno je i roditeljski klub koji smo organizovali. To su bile radionice gde su roditelji sa našim saradnicima imali prostor da razmenjuju iskustva i informacije - rekla je Marina Kurilj koordinator projekta.

Projekat je značajan i za decu i za roditelje, kaže Biljana Milošević, defektolog iz Udruženja „Na pola puta“. Aktivnostima koje su predviđene u projektu može se prepoznati gde odstupaju od midokaza razvoja i mogu se onda usmeriti u tom pravcu, kako bi osvojili nove veštine i aktivnosti.

- Kroz razvoj tih veština i aktivnosti i zajednički rad sa roditeljima, gde ih usmeravamo na kontakt sa njihovom decom, nastaje puno bolje razumevanje. Čim se tu oseti neko poboljšanje odmah krene i bolja integracija roditelja i komunikacija sa širom socijalnom sredinom. Kada se suoče prvo se povuku i propuštaju svojim tamurnim mislima. Ali kada se desi prvo poboljšanje i kada vide da ih neko ne osuđuje več razume - istakla je Biljana Milošević defektolog.

Projekat „Aktivni početak“ finansijski je podržala Ambasada Australije u Beogradu. Kako je kazao Glen Morison, prvi sekretar i zamenik ambasadora Australije, u stalnom kontaktu su sa Udruženjem „Na pola puta“ i njihova saradnja nije završena.

- Ovo je vrlo dobro Udruženje. Prvi put kada su smo se sreli u Ambasadi, nakon što su nam prezentovali prijekat koji je namenjen deci i njihovim roditeljima, želeli smo da se uključimo - objasnio je Glenn Morrison zamenik Ambasadora Australije u Beogradu.

Pogledajte prilog RTV Pančevo

  1. Najnovije
  2. Najčitanije