Sudeći po nagradama na ovogodišnjoj 35. svetskoj Slaninijadi u Kačarevu, kod Pančeva, najbolje slanine na svetu prave Kikinđani i Kačarevci, a za njima ne zaostaju ni Sremci.
Centralni događaj i ovogodišnje manifestacije bilo je takmičenje za najbolju slaninu i to u kategoriji domaća, industrijska i zanatska slanina. Uručene su i diplome za najveću slaninu, najbolju slaninu od mangulice, najbolju internacionalnu slaninu, najbolju ex YU slaninu…
Za takmičenje je bilo prijavljeno oko 200 uzoraka slanine. Ocenjivao ih je žiri u sastavu dr Milan Baltić sa Veterinarskog fakulteta, dr Dragan Vasilev i dr Vladan Đurković sa Instituta „Tamiš”. Oni su na osnovu tehnologije proizvodnje, kvaliteta, ukusa, mirisa i izgleda odredili pobednike u različitim kategorijama.
U kategoriji domaća slanina prvo mesto osvojio je Petar Rakić iz Bačinaca u Sremu, drugo mesto osvojio je Milan Zlatković iz Kačareva, a treće mesto Nenad Vojinović iz Kuzmina.
U kategoriji zanatska slanina prvo mesto osvojila je slanina Jovana Pavlovića iz Brankovine, drugo slanina klanice „Lemaić” iz Šida, a treće mesto osvojio je Dragan Slavkić iz Martinaca u Sremu.
U kategoriji industrijska slanina tradicionalno prvo mesto osvaja mesara “Burjan” iz Pančeva, drugo mesara “Plavi Dunav” iz Pančeva, a treće mesto pripalo je firmi “Brković” iz Kačera, kod Užica.
U okviru Specijalnih kategorija nagradu za najbolju slaninu od mangulice osvojio je Milan Zlatković iz Kačareva. Dve nagrade otišle su u Kikindu – za najdeblju i za najveću slaninu nagrađen je Boris Rašević.
Nagrada za najbolju internacionalnu slaninu pripala je Damjanu Gavriloskom iz Gostivara, Makedonija.
Šta je tajna dobre slanine – pitamo pobednike
Među zanatskim slaninama titulu najboljeg poneo je Jovan Pavlović iz Brankovine koji je bio nagrađen i pre dve godine.
„Sedam godina učestvujem na Slaninijadi i nagrađen sam prošli put, a evo i ove godine sam osvojio prvu nagradu. Iznenađen sam, ali to ujedno znači i da sam otkrio tajnu kako se pravi najbolja slanina“, kaže Jovan Pavlović.
Takođe tradicionalno nagrađeni su i Željko i Boris Rašević iz Kikinde koji su ove godine poneli dve titule. Za najdeblju slaninu od 16 centimetara, ali i za najveću slaninu – tešku više od 170 kilograma i dugu oko 180 centimetara, koja je prava atrakcija.
Željko Rašević iz Kikinde kaže da je veliki izazov napraviti slaninu od 170 kilograma.
„Kroz svoj celokupni rad, iz godine u godinu, kako smo išli sve dalje i dalje zahtevalo je nove izazove. Pošto nije obična slanina, nego malo veća imali smo i kod obrade i kod soljenja i dimljenja baš mnogo posla. Bilo je zanimljivo raditi na pripremi ove slanine. Radili smo je 45 dana, teška je više od 170 kilograma. Mislim da je veoma ukusna. Ko je bude kupio, moraće ipak i nama malo da ostavi, da je i mi probamo“, kaže kroz osmeh Rašević.
Njegov sin Boris bio je glavni majstor za pripremu najdeblje slanine koja je i nagrađena.
„Debela je 16 cm. Za ovu slaninu glavni majstor bio je moj sin Boris. Krmača je bila teška 440 kilograma. Ovo je najzdravija slanina. Svaka slanina je zdrava u suštini“, kaže Željko Rašević.
Najbolju slaninu od mangulice imao je Milan Zlatković iz Kačareva, koji je ove godine dobio i drugu nagradu u kategoriji domaća slanina.
Kaže da je njegova slanina dobila najbolje ocene žirija zbog načina na koji je priprema.
„Ja slaninu suvo solim. Tri nedelje mora da najmanje stoji u soli i onda posle toga jedno deset dana se suši i mesec dana mora da bude na promaji, na hladnom. Osim toga i očekivao sam da budem nagrađen. I prošle godine sam dobio nagradu za najbolju slaninu od mangulice. Savladao sam tehniku pravljenja i samo je dodatno usavršio. Za ovu Slaninijadu pripremio sam za prodaju dve tone slanine od mangulice i oko 500 kilograma čvaraka“, kaže Milan Zlatković iz Kačareva.
Milan Ajder iz Turističkog kluba “Slaninijada” u Kačarevu kaže da nije slučajno što svake godine bar neko od Kačarevaca dobije neku od nagrada za najbolju slaninu.
“U Kačarevu, od 365 dana, 250 dana duva košava. To je jedino što je važno kod slanine da se osuši na vetru. Malo dima onda vetar. I naravno, ljubav i iskustvo. Zato građani najbolje slanine na svetu mogu da kupe samo na Slaninijadi”, kaže Milan Ajder.
35. Slaninijada u Kačarevu kod Pančeva počela je 3. marta i trajaće do 6. marta.