Duca Petrović iz Pančeva pre više od godinu dana ovladala je veštinom pravljenja američkih pita i one su sada nezaobilazna poslastica širom Vojvodine, objavio je portal agrosmart.net.
Svako ko je bar jednom pogledao neki američki film zapazio je okrugle domaće pite sa puno nadeva. Duca Petrović iz Pančeva, majka dvoje dece i veliki zaljubljenik u pravljenje domaćih pita i slatkiša postala je prepoznatljiva po veoma ukusnim pitama punim fila, nalik onim iz holivudskih filmova.
U svet pravljenja slatkiša ušla je pre nekoliko godina kada je počela da pravi kejk-pops kolače. Pite je, kako kaže, počela da pravi pre otprilike godinu dana i to sasvim slučajno.
„Na jednom od prolećnih bazara u Pančevu izlagala sam kolače, uglavnom čokoladne. Više dana je dolazio jedan gospodin i pitao me kada ću da napravim neke kolače sa jabukama. Posle mnogo isprobanih recepata, pojavljuje se pita kakvu i danas pravim, puna voća, a u ovom slučaju sa jabukama. Sada mi je on redovan kupac“, kaže sagovornica portala agrosmart.net.
Vrlo brzo je ponudu proširila na šest stalnih vrsta pita.
„To su pita sa jabukama, malinama, višnjama, makom, borovnicama i čoko-nutela. Glavni sastojak za moje pite je fil u koji ide dosta voća i testa izbalansiranog ukusa koje se dopunjuje filom. Tako se dobija pravi domaći ukus“, otkriva Duca Petrović.
Najviše posla ima subotom i od ranog jutra je u kuhinji.
„Nedeljom imamo velike isporuke za Beograd ili Novi Sad. Ujutro prvo mesim testo za sve pite, a nakon toga sledi njihovo hlađenje. U podne krećem sa podmazivanjem plehova, razvlačenjem testa, spremanjem filova, dekorisanjem pre pečenje… A onda sednem ispred rerne, gledam u pite i čekam ih da budu savršeno ispečene! Vrlo je važno brinuti o vremenu, jer svaka vrsta pite ima različitu dužinu pečenja“, objašnjava dalje Duca Petrović.
Veče je odvojeno za pakovanje. Tada i ostali ukućani daju svoj doprinos razvoju malog kućnog biznisa zamešenog u maloj kuhinji.
„Deca sastavljaju kutije i lepe logo, a suprug pakuje pite i seče ih po potrebi. Ljudi sve češće žele da pita stigne isečena. Subota je, kada sam započinjala proizvodnju, bio haotičan dan, ali mi je sada mnogo lakše, jer uz sebe imam tim koji je uigran. Za samo pravljenje pita nije mi potrebno mnogo vremena. Za pečenje jeste. Od pravljenja testa do stavljanja u rernu treba oko 20 minuta, a da se ispeče oko 40 minuta. Jedino je čokoladna pita malo drugačija, ona se brzo peče, oko 15 minuta“, kaže sagovornica portala agrosmart.net.
Od Duce saznajemo da od godišnjeg doba zavisi koja se pita najviše prodaje.
„Pita koja je tražena uvek, a najviše u toku jeseni, je pita sa jabukama. U proleće je to malina, a kasnije je borovnica i višnja prestignu. Mak je tokom ove zime bio hit. Roditelji često za sebe kupuju voćne pite, a za decu čokoladne“, kaže Duca Petrović.
Ducine pite prepoznatljive su i po dekoraciji.
„Dekoracija pita može biti različita. U ponudu spada i klasična, sa ukrštenim trakama od testa, ali i neobična – na primer, za naredni period imam poručenu rođendansku pitu i pitu za čast rođenja bebe i već smišljam dekoraciju koja će biti sa čokoladom ili voćem. Za uspeh je važno i neprestano usavršavanje“, kaže Duca.
Nekoliko meseci ove godine radila je u jednoj stranoj poslastičarnici u Pančevu. Bilo je to dragoceno iskustvo da naučim neke nove tehnike pravljenja slatkiša i filova za torte.
Duca Petrović često učestvuje na raznim prodajnim bazarima, manifestacijama i sajmovima, ali i putem fejsbuka dobija veliki broj porudžbina.
San joj je da uskoro otvori i sopstvenu poslastičarnicu.
Autor: Vanja Velisavljev, agrosmart.net